Stabij Honden

Toen wij in 1987 trouwden wilden we graag een hondje, maar ja wat voor ras? Dat was nog even zoeken. We kozen toentertijd voor een heidewachtel, een kleine Duitse staande. Sasja was een prachtig lief hondje maar ze had erg veel energie. Ze rende over stoelen en banken, en tot op hoge leeftijd bleef ze veel energie houden. Toen zij dood ging wilden we wel graag opnieuw een hond maar dan liever wel iets rustiger.

Wij kwamen uit bij de Friese stabij. Via via zijn we terecht gekomen bij de grootse Stabijhoun fokker van Nederland: Eelke Vellinga. Wij werden lid van de vereniging NVSW en ondertussen werd er bij Eelke een nestje pups geboren, met daarin twee teefjes. We hadden de tweede keus, maar dat was niet erg want allebei de pups vonden we prachtig. Wij noemden onze aanwinst Ureterper Tessa. Wat waren we blij met onze stabij.

 

Jonge Stabij

 

Tessa groeide op en werd een mooie hond. We gingen met haar naar de show en lieten Eelke met haar lopen, want hij had veel ervaring. Tessa werd een uitmuntend hondje en Eelke nam haar mee naar de Winnershow in Amsterdam. Tessa won deze show en wat waren we trots! Ons hondje, de mooiste van Nederland.

Daarna mochten we ook een nestje met haar fokken. Dat was het moment om een kennelnaam aan te vragen. Wij hebben gekozen voor Staloptimist, aangezien we die stalnaam ook al hadden bij de geiten en pony’s. We lieten Tessa dekken door de reu Karst fan ’t Paradyske, hij was ons toegewezen door de vereniging. Er werden 7 pups geboren en daar hebben we er één van gehouden. We noemden haar Sicco. Met Sicco gingen we ook regelmatig naar de shows en zij werd zeer goed gekwalificeerd. Bij de jaarlijkse clubmatch stond ze zelfs op de eerste plaats. 

Bij Sicco hebben we ook een paar keer een nestje gehad. De pups werden via de vereniging verkocht aan allemaal enthousiaste baasjes. Vele mooie contacten hebben we eraan over gehouden en regelmatig krijgen we een berichtje over het wel en wee van de honden    

Sicco was de moeder van de mooiste hond de we gefokt hebben. Haar naam is Aja (Anke) van Staloptimist, van Jolanda Bouman. Vele nationale en internationale prijzen heeft Jolanda met haar gewonnen. Uit Anke hebben zij hun kennel ‘fan’e Twellegaesterbouren’ opgebouwd. Dit is anno 2021 een van de beste stabij kennels van Nederland


Ook wij hebben van Sicco een pup aangehouden, wij noemden haar Joska. Zij was een prachtige hond, met een ontzettend lief karakter. Het was een echte kindervriend. Met haar hebben we enkele nestjes gefokt. Van de beroemde Manus fan de Alde Leane hadden we een nestje met slechts 2 teefjes waarvan we zelf Femke gehouden hebben. Haar zusje Guusje is naar de bekende fokster Esther Boekhout gegaan, die hele mooie successen met haar behaald heeft. Aangezien wij geen kat hebben, heeft onze dochter haar de bijnaam Poes gegeven. Femke gaat nu als Poes door het leven  

 

Poes hebben we nu nog en wij hebben haar laten dekken door Sil van Hummelstabij. Uit deze combinatie kwam een hele mooie dochter, genaamd Lorre. Wij hebben haar gehouden en zij is zeker een van de mooiste honden die wij gefokt hebben. Helaas kan ik bij haar geen predicaten noemen, omdat wij de laatste jaren niet meer aan de shows deelnemen. Met de geiten keuringen, ponykeuring, paardenwedstrijden en last but not least onze kleinkinderen, hebben wij voldoende bedrijvigheid op Staloptimist. Dan moet je prioriteiten stellen en daarom hebben we besloten iets minder actief te zijn in het verenigingsgebeuren. We blijven wel lid van de NVSW, de club van de prachtige, lieve Friese honden, maar het kan best gebeuren dat we eens een nestje fokken buiten de vereniging om. Uiteraard fokken we met hele mooie dieren die hoog in de ras standaard staan en die goede gedragseigenschappen hebben. 

Jonge honden (mei 2021)

Annie Sibma met haar honden (mei 2021)

1 van de jonge honden (mei 2021)

De moederhond

3 jonge stabij (mei 2021)